lauantai 13. lokakuuta 2012

Black Powder - ensikosketus

Paluu Napoleonin ajan sotiin tapahtui lauantaina kerholla, kun joukko periodin peleistä kiinnostuneita herrasmiehiä kokoontui Noppakerholle pelaamaan Napoleonic pelejä Black Powder säännöillä. Pelit pantiin pystyyn kahdelle pöydälle, toisella pelattiin 20 - 28mm skaalan figuilla ja toisella pöydällä 15mm figuilla. Molemmissa pöydissä vastakkain asettuivat Ranska ja Iso-Britannia.

Itse pelasin 15mm pöydällä, jolle raahasin pitkästä aikaa 15mm ranskalaiset ja brittiläiset joukkoni. Mukana pelissä olivat myös Antin britit. Isojen poikien pöydässä pelaaminen aloitettiin tyylikkäästi jakamalla herroille lasillinen konjakkia, jotta rauhallinen ote ja kohtelias ilmapiiri säilyisi. Pienten miesten pöydässä tyydyttiin nauttimaan perianglantilaiseen tapaan "a cup of tea".

Black Powder osoittautui sujuvaksi sääntösysteemiksi, joka on makuuni riittävän abstrakti säilyttäen kuitenkin riittävän aikakauden leiman ja taistelutuntuman. Ajatuksen 15mm pöydässä oli pelata Busacon historiallinen taistelu, mutta otimme Antin kanssa ensin verryttelyottelun, että saisin tuntumaa pelin mekaniikkaan ja sääntöihin. Ensimmäinen peli oli nopea ja mukava,  ja sain sen aikana pikakurssin pelaamiseen Antin johdolla. Ensipelin jälkeen teimme Busacon taistelukentän ja kokosimme divisioonat ja niiden prikaatit valmiiksi, ja siinä vaiheessa toinen ranskalainen kenraali Jaakko liittyi seuraamme, ja aloitimme pelin. Oli hauska pelata pitkästä aikaa isoa sotapeliä, jossa molemmilla puolilla oli komennossaan kolme - neljä isohkoa prikaatia ja kaikkiaan kahdeksantoista pataljoonaa. Jouduin poistumaan enne toisen pelin päättymistä, mutta seuraavassa muutamia kuvia taistelukentältä.

Ranskalainen kevyt jalkaväki etenee hyökkäyskolonnassa. 
Lisää ranskalaisia.
Ja lisää...
Husaarit täydessä laukassa.
Brittien tiukkahuulinen linja.
Ranskan kolonnat etenevät ja britit odotttavat sormi liipasimella.
Husaarit onnistuivat kiertämään sivustaan...
Ranskalaisten edetesä alkaa tulla tappioita brittien tulesta.
Rasnakainen kenraali Aide de campiensa kanssa.
Brittien ratsutykistö tuliasemassa.
Brittien vahvistukset etenevät.
Brittien kevyet rakuunat hyökkäävät.
Brittien linjat ja niiden reservit.
Ranskalainen Joseph Napoleon rykmentin pataljoona.
Varsinaisen taistelun keskivaihetta, kaksi ranskalaista prikaatia hyökkää.
Yleiskuvaa taistelusta rankalaiset prikaatit etenevät kphti brittiläis-portugalilaista linjaa vuoriston solassa.
Kohta linjat kohtaavat...
Mukavan näköinen hyökkäysmassa!
Kuva 28mm pöydältä, Sir Stapleton-Cotton johtaa joukkojaan.
Ensikosketus Black Powder sääntösettiin ja peliin oli mukava, ja se johtaa varmasti lisäpeleihin. Aiomme panna pystyyn vuoden alusta Napoleonic pelisessiot, jolloin kokoonnumme kerholle pelaamaan lisää Black Powder pelejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti