sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Black Powder - Shevardino 1812

Black Powder pelimme jatkuivat tällä kertaa 1812 Venäjän sotaretken merkeissä. Taistelimme 5 syyskuuta 1812 käydyn Shevardinon taistelun, joka oli suuren Borodinon taistelun esinäytös. Shevardino oli linnoitus, joka oli hieman varsinaisen Borodinon linjan edessä. Napoleon määräsi kenraali Compansin divisioonan valloittamaan linnoituksen, poistaakseen sen häiritsemästä varsinaista hyökkäystä päälinjaa vastaan. Compans valmisti kuusi jalkaväkiprikaatia vahvasti raskaan ratsuväen tukemana hyökkäykseen. Hyökkääjien oli määrä valloittaa Doroninon ja Shevardinon kylien välissä oleva redutti, sekä molemmat kylät. Linnoitusta puolusti Gorchakovin jalkaväkidivisoona, jolla niin ikään oli tukenaan raskasta ratsuväkeä. Itse redutti oli vahva linnoite, jossa oli kaksi tykkipatteria, ja se välittömässä lähietäisyydessä kaksi prikaatia jalkaväkeä suojajoukkona.

 Ranska aloittaa hyökkäyksen

Tutulla tyylillään, Ranskan joukot alkoivat hyökkäyksen marssien kolonnoissa kohti keskellä taistelukenttää olevaa reduttia. Pääjoukko otti kohteekseen vahvan linnoitteen ja molemmilla sivustoilla edettiin kohti kyliä. Koko Ranskan rintama oli siis liikkeellä.

Venäjän joukot puolestaan odottivat ja seurasivat Trikoloorien etenemistä kohti tehokasta ampumamatkaa. Vasemman sivustan kyrassieerikomentaja käskytti rykmenttinsä etenemään kohti Ranskan armeijan vasenta sivustaa.

Taistelu alkoi Ranskan jalkaväkiprikaatien hyökätessä kohti kyliä, joissa molemmissa puolustajina olivat  venäläiset jääkärit. Venäjän vasemmalla sivustalla oleva Doroninon kylä ei kestänyt kovinkaa pitkään Ranskan vyöryä, vaan hetken taisteltuaan jääkärit jättivät kylän, ja koko taistelun. Oikealla sivustalla Shevardinon kylän puolustajat olivat eri puusta, sillä tämä kylä piti puoliaan hyvin.

Redutti tulen alla

Keskisektorilla Ranska saavutti ampumaetäisyyden reduttiin ja suoran hyökkäyksen sijaan Ranskan
ylipäällikkö päätti aloittaa tulitaistelun reduttia vastaan. Nyt reduttiin ammuttiin muskettitulta ja tykistö tuki tuota tulitusta kaukoammunnalla. Linnoituslaite hoiti kuitenkin tehtävänsä, ja tulella ei ollut odotettua vaikutusta puolustajiin. Ranskalaisten pysähdyttyä ampumaan, venäläiset puolestaan ryhmittivät jalkaväkensä linjaan, ja aloitti vastatulen. Tilanne jumiutui paikalleen, linjojen tulittaessa toisiaan, mutta tulitus ei ollut erityisen tehokasta.

Ranskan raskas ratsuväki alkoi liikkua takalinjasta kohti etulinjaa, ja pyrki koukkaamaan molemmista sivustoista redutin sivustaan. Oikella sivustallaan venäläiset rakuunat siirtyivät kohtaamaan Ranskan raskaan ratsuväen uhan. Tästä puheksi hurja taistelu ratsuväkiprikaatien välille, ja Ranskan kyrassieerit olivat tässä taistelussa kevyemmin varustettuja rakuunoita vahvempia. Taistelun seurauksena koko Dorozdinin rakuunaprikaati menetettiin kasakoita myöten. Vasemmalla sivustalla Ranskan kyrassieerit hyökkäsivät venäläiseen jalkaväkeen, joista kaikki eivät ehtineet muodostaa linjaa. Prikaati menetti yhden pataljoonan, ja muu prikaati muodosti neliöt, jossa sitten joutui seisomaan musketti- ja tykkitulen alla, kunnes Ranskan jalkaväki hyökkäisi. Tilanne alkoi näyttää Venäjän kannalta hankalalta, molemmat sivustat olivat raskan ratsuväen uhkaamat.

Ranska iskee reduttiin

Sivustojen tilanteen muututtua Ranskan ylipäällikkö aloitti prikaatin vahvuisen hyökkäyksen suoraan 
redutiin, toivoen saavansa jalansijan linnoitteista. Ensimmäinen aalto sai kuitenkin sen verran kipeän tervehdyksen kanisteriammuksista lähietäisyydeltä, että hyökkäys ajettiin takaisin. Samaan aikaan Venäjän, tähän asti passiiviset, kyrassieerit aloittivat oman vastahyökkäyksen, joka onnistui erittäin hyvin. Ensin oikealla sivustalla Ranskan raskas ratsuväki lyötiin takaisin, ja se jälkeen sama tehtiin vasemmalla sivustalla. Redutti oli kestänyt ja sivustat saatii tukittua, ja hetki sitten pahalta näyttänyt tilanne muuttui Venäjälle parempaan suuntaan. Ranska toisti vielä kerran prikaatin vahvuisen hyökkäyksen reduttiin, mutta sekään ei päässyt tavoitteeseen.

Taistelu hiipuu

Ranska oli kuluttanut saapuvilla olevat joukkonsa miltei loppuun kahdessa suuressa
keskustahyökkäyksessä, ja sivustojen ratsuväet olivat menettäneet taistelukykynsä käytyään useita kahakoita. Venäjä piti edelleen hallussaan tavoiteltua reduttia, mutta senkin joukot olivat hyvin kuluneita. Kuin yhteisestä sopimuksesta molemmat komentajat luopuivat taisteluaikeista, ja Ranska vetäytyi pois hyökkäyksestä. Kova taistelu Shevardino redutista oli ohi, ja molemmat puolet olivat kärsineet erittäin raskaat tappiot, molemmat menettivät noin kaksi kolmasosaa joukoistaan.

Ranska oli saanut molemmat kylät haltuunsa, mutta reduti jäi venäjän haltuun. Seuraavana päivänä Venäjä veti joukkonsa pois linnoituksesta piiritysuhan alla.

Venäjän jalkaväkeä linjassa.
Ranskan jalkaväki aloittaa hyökkäyksellä kyliin.
Hienot Venäjän liput liehuvat.
Tulitaistelua redutin ympärillä.
Shevardino piti puoliaan sitkeästi.
Ammuntaa lähietäisyydeltä.
Moskovan nostoväkeä aseenaan keihäät.
Jääkärit pitävät sitkeästi puoliaan.
Ranskan joukot iskevät linnoistukseen, kohti tykkejä.
Kyrassieerit valmistautuvat taisteluun.
Väsyneet linnoituksen puolustajat seuraavat Ranskan vetäytymistä.


Mukava pieni taistelu, joka oli hyvin tasainen. Tilanteet muuttuivat kaiken aikaa, mikä piti mielenkiinnon yllä viimeiselle kierrokselle asti. Tosin miestappiot olivat hurjat, mutta niin oli tilanne silloin aikanaan oikeassa Borodinon taistelussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti