maanantai 19. marraskuuta 2012

Black Powder - El Perezin taistelu

Edellinen kokeilu Black Powder peliä oli sen verran mukava kokemus, että päätimme heti sen jälkeen suunnitella uuden. Niin sitten viime lauantaina viisi aisasta kiinnostunutta prikaatinkomentajaa kokoontui kerholle pelaamaan Black Powder pelin 15mm figuilla.

Peli sijoittui 1809 Iberian niemimaalle, jossa vetäytyvä Britti divisioona yritti saada joukkonsa yli joen yhtä siltaa pitkin, ja samaan aikaan Ranskan armeija yritti estää vetäytymisen ja saarrostaa Britit. Peli oli siis skenariovetoinen ja Ranskan armeija oli reilut puolitoista kertaa suurempi kuin Englantilaisten, joten pitkitetty taistelu olisi johtanut automaattisesti Brittien tappioon.

Taistelun alkutilanteessa Briti olivat asettaneet kaksi jalkaväkiprikaatia marssirivistöihin vetäytymään kohti jokea ja siltaa ja kaksi prikaatia ja ratsuväkipikaati asettuivat pidättelemään kohta alkavaa ranskalaisten hyökkäystä.
Brittien jalkaväki odottaa linjassa suojaten muiden vetäytymistä.
Samoin tekee urhea ratsuväki, tässä kuuluisat heavy Dragoons. 

Ranskalaiset aloittivat pöydän ulkopuolelta ja tarvitsivat onnistuneet komennot tuodakseen prikaatit taistelukentälle, joten homma oli kenraalien noppaonnesta kiinni. Ranska päätti tulla kolmena kiilana taistelukentälle, läpi kaupungin kahdesta kohtaa ja oikeasta sivustasta ratsuväen voimin. Jalkaväki pääsi etenemään taistelukentälle, mutta eteneminen ei ollut kovin nopeaa - leikö kaupunki hidastanut etenemistä? Ratsuväki sen sijaan jäi jälkeen ja onistui saapumaan vasta myöhemmin.

Tämä avasi hyvä mahdollisuuden Brittien hevostykistölle iskeä vielä marssimuodostelmassa olevaan ranskalaisten tykistökolonnaan karmivin seurauksin. Kaksi patteria neljästä menetettiin. Tiellä etenevä Brittiläis-Portugalilainen prikaati eteni nopeasti kohti tavoitteena olevaa siltaa, mutta siihen se sitten tyssäsi. Pieni Korsikalainen kevyen jalkaväen pataljoona pidätteli koko marssikolonnaa koko taistelunajan ja siltaa ei saatu koskaan ylitettyä.

Myöhästynyt ranskalainen ratsuväki liittyi taisteluun ja iski koko voimallaan brittien ratsuväkisiipeen, kun britit olivat ensin erehdyksessä aloittaneet oman rynnäkön kohti ylivoimaista Ranskan ratsuväkiprikaatia, tämä kenraalin kömmähdys maksoi koko brittiläisen rakuunarykmentin ja myöhemmin myös husaarirykmenti. 

Taistelu eteni ja ranskalaiset pääsivät etenemään vasemmalla sivustalla jalkaväellään pienen epäröinnin jälkeen, ja Englantilaiset jäivät yhä selvemmin pussiin sillan edustalla, kun sillasta ei päästy yli. Ranskan ratsuväki kiersi oikeaan sivustaan ja jalkaväki iski keskelle voimalla, ja Brittikenraali katsoi parhaaksi ilmoittaa antautumisen Ranskalaiselle kolleegalleen, ennen kuin koko armeija tulisi tuhotuksi. Näin päättyi vetäytymistaistelu El Pereystä, ja Ranska oli päivän voittaja.

Tässä joukko kuvia käydystä mainiosta pelistä.

Ranskalainen hyökkäyskolonna etenee kaupungin läpi rumpujen päristessä.
Keskustassa toinen ranskalainen kolonna etenee skirmis -screenin suojassa.
Kolonnat marssivat taisteluun...
Myöhästynyt ratsuväki valmistautuu rynnäkköön, tässä 5th Hussars ja rakuunat.
Ratsuväkilinja kohtaa!
Brittien hevostykistö avaa tulen yllättäen Ranskan tykistön, joka on vielä ajamassa tuliasemaan.
Ja kohta Ranskan oma tykistö pääsee kostamaan...
Taistelu alkuvaiheita, ranska etenee nieman hajanaisesti.
Ranskan ratsuväkiprikaati murtautuu läpi oikealla sivustalla ja etenee rynnäkkövalmiuteen.
Keskellä Ranskan jalkaväki etenee määrätietoisesti läheisen maatilan peltoon.
Britti -husaarien loppu lähellä, kohta heitä ammuttiin sivustasta kanisterilla.
Tätä siltaa ei saatu ylitettyä koskaan...
Pieni korsikalaispataljoona piti puoliaan määrätietoisesti tulpaten koko Brittien vetäytymisen.
Brittien viimeisiä yhteislaukauksia yli joen, mutta turhaan. Joesta ei päästy yli koskaan...
Voitokas Ranskan keisarillinen armeija marsii!

Hieno kokemus pitkästä aikaa, ja mainio paluu Napoleonic aikakauden pelien maailmaan. Black Powder on muttaman kokeilun jälkeen osoittautunut hyväksi yhdistelmäksi hyvää pelattavuutta, toimivaa abstraktiotasoa, rentoa otetta pelaamiseen ja samalla kuitenkin aitoa historiallisen pelin fiilistä. Tätä pitää jatkaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti