keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Force on Force kampanjan AAR


Force on Force - Alpha Sierra September AAR 

Syyskuussa alkanut Force on Force kampanjamme Alpha Sierra September, jossa liittouman joukot ottivat mittaa kapinallisista syrjäisellä rajaseudulla karussa vuoristossa, on saavuttanut päätepisteensä. Kaikkiaan reilut kymmenkunta erityyppistä operaatiota on viety läpi ja liittouma on saavuttanut merkittäviä voittoja kapinallisten kukistamisessa. Mutta kokonaisuutena operaatio ei saavuttanut kokonaistavoitettaan, sillä vaikka kapinallisten operatiivinen kyvykkyys saatiin osittain halvaannutettua, saivat kapinalliset iskettyä monta kipeää iskua liittouman operaatioon. Kampanjan loppupuolella alkaneen operaatio Strong Armin alkamisen jälkeen tappiot tosin varjostavat operaatioita ja kapinallisten aktiivisuus tuntui lisääntyvän. Näissä viimeisissä taisteluissa uutena joukko-osastona saapuneet Royal Marines joukot kärsivät raskaita tappioita ja osa heistä jäi kapinallisten vangiksi – tosin heidät vapautettiin onnistuneessa operaatiossa. Operaatioalueella toiminut Ranger –tiimi osallistui kaiken aikaa muiden liittouman joukkojen rinnalla operaatioihin, tullen ja mennen OGA agenttien ohjauksessa, tämä tiimi katosi operaation aikana, ja sen olinpaikka ei ole tiedossa.

Tässä on lyhyt yhteenveto kampanjan vaiheista ja tapahtumista.

Liittouman operaatio käynnistyi elo-syyskuun vaihteessa 2012, jolloin kaksi Forward Observation Basea perustettiin rajaseudun karuille vuorenrinteille. Jenkkien 101st airborne asettui FOB Hurricaneen ja Britit puolestaan FOB Inflexibleen. Operaatioalue jaettiin kahteen sektoriin, joiden rintamavastuu jaettiin FOBien kesken. Britit operoivat pohjoisesta ja jenkit eteläisestä vuoristosta käsin, myöhemmin operaatioalueelle liittyi Royal Marines joukkue, joka perusti oman FOBinsa jokilaaksoon.

Charlie Foxtrot

Ensimmäinen kosketus syntyi, kun kapinalliset saivat ammuttua alas liittouman tiedustelukopterin, ja jenkit lähetettiin pelastamaan miehistöä. Miehistö saatiin pois kapinalisten kynsistä, mutta jo silloin konflikti osoitti kapinalisten olevan tosissaan.


Person of Intrest

Toisessa operaatiossa jenkit ja hallituksen operaattorien tukena toimivat Rangerit noutivat hallituksen mielenkiinnon kohteena olleen henkilön kuulusteluihin. Tämäkin operaatio onnistui, ja sen aikana koettiin kylätappeluksi yltynyt lähitaistelu kohteena olleessa kylässä.

 taistelukuvaus by Warhead

Lt. Down

Kolmas operaatio sijoittui Brittien sektorille ja toiminnasta vastasi The Yorkshire Regiment 4th Battalion. Tällä kertaa luutnantin ja korpraalin tiedusteluretki johti pelastusoperaatioon heidän haavoituttuaan kapinallisten tulesta. Tässä yhteenotossa Britit saivat maistaa Kalashnikovia kunnolla, ja seurauksena oli useita haavoittuneita ja muutama KIA.


Bird & valley

Neljännessä operaatiossa kuvaan tulivat saksalaiset erikoissotilaspoliisit, jotka etsivät hallituksen agentin johdolla laaksoon pudonnutta kiinalaisvalmisteista satelliitin kantorakettia. Saksalaiset uhrasivat useita miehiä tuolla omituisella retkellä, mutta kantoraketista irrotettiin tärkeät osat ja hallituksen mies katosi niiden kanssa, ja jätti saksialaiset nuolemaan haavojaan.


Grim Dragon

Operaatioalueella on kaiken aikaa toiminut SOCOM yksikkö, joka on usein ollut alistettuna hallituksen operaattorien tehtäviin operatiivisena yksikkönä. Näistä operaatioista ja niiden tarkoituksesta ei ole varmuutta, mutta kahden 75th Ranger tiimin on nähty operoivan liittouman joukkojen rinnalla, ilmeisesti jonkinlaista omaa operaatiota suorittaen. Yhdestä operaatiosta on olemassa jopa tapahtumakuvaus.    


Operation Strong Arm

Saksalaisten raskaat tappiot kiinnittivät liittouman sodanjohdon huomion eteläisiin vuoriin, jossa lisätyn tiedustelun perusteella havaittiin useita kapinallisten kätkettyjä tukikohtia. Tämä havainto johti operaatio Strong Armin käynnistämiseen, ja Britit The Yorkshire Regiment ja Royal Marine commando saivat jälleen rintamavastuun. Operaatio näytti olevan sohaisu muurahaispesään. Tästä liittouman johdon ratkaisusta alkoi joukkojen viimeinen operaatio, ennen rotaatiota ja kotiutusta.


Operaatiot Strong Arm vuoriston vaikeakulkuisessa ja anteeksi antamattomassa maastossa jatkuivat, mutta eteneminen ei noudattanut aiempien kuukausien normaalia kaavaa, jossa liittouma hallitsi taistelutilanteita ja kapinalliset olivat altavastaajina. Vuoristossa tilanne kääntyi, ja kotikonnuillaan olevat kapinalliset määräsivät taistelujen tahdin. Operaatio aiheutti varsinkin Briteille raskaat tappiot.


Incoming!

Tuoreena joukko-osastona operaatioalueella tullut Royal Marines sai nenilleen aika lailla, kun kapinallisten heitintä etsiessään he etenivät huomaamattaan väijytykseen erään vuoriston solassa.  Tässä taistelussa menehtyi viisi tai kuusi sotilasta ja viisi jäi vangiksi.

Search and destroy

Edellisiä kokeneempi Yorks rykmentin joukkue on onnistunut hoitamaan hommansa tehokkaammin, ja operaation Strong Armin aikana, he ovat onnistuneesti tuhonneet kapinalisten massiivisen asekätkön ja häätäneet koko joukon kapinallisia vuoriston kylistä neutraloiden näiden johtajia. Erityismaininnan ansaitsee Yorks joukkueen Lance Corporal Dingwall, joka on johtanut ryhmäänsä ja joskus koko joukkuetta rohkeasti ja taitavasti Strong Armin aikana. Hänelle esitetään sotilasarvomerkkiä osoittamastaan aloitteellisuudesta ja rohkeudesta.

Hostages

Kuin huipennuksena Yorksien maineelle, joukkue onnistui vapauttamaan viisi vangiksi jäänyttä Royal Marine -taistelijaa kapinallisten sotavankeudesta, yllätyksellisellä ja nopealla operaatiolla. Yorks oli todella oppinut toimimaan!Aggressive recon ála McNulty


Yorksit olivat edelleen linjassa ja tällä kertaa tehtävänä oli tyypillinen aggressiivinen tiedustelutehtävä, jonka tavoitteena oli tuhota vihollisen kätköjä ja neutraloida näiden etenemisreittejä sekä - mikäli mahdollista - ottaa vangiksi kapinajohtajia.

Britit aloittivat etenemisen linjassa kylän laidasta, ja onnistuivat etenemään oikealla sivustalla lähes vastustamatta kohti oletettuja kohteita. Vastustaja onnistui muodostamaan vain vähäisen määrän vastarintaa ja jotain hajanaista tulta, johon Britit vastasivat tuhoisin seurauksin. Näin operaatio eteni lähes tappioitta ja ei kulunut aikaakaan, kun ensimmäiset vihollisen hot spotit oli tuhottu ja samassa rytäkässä saatiin kiinni vielä yksi onneton tajunsa menettänyt kapinallisjohtaja. Täydellinen päivä McNultylle!


Operaatio Strong Arm päättyi ja joukot vedettiin tukiasemiinsa, mutta lepo jäi lyhyeksi. Operaatioalueen suurimman kaupungin asukkaat olivat hiljalleen alkaneet ärtyä tilanteeseen ja pienellä kapinallisten ja ulkomaisten soluttautujien avustuksella kaupungissa puhkesi kapina, joka suuntautui liittoumaa vastaan.

Dark night, dry hole

Liittouman operatiivinen johto päätti leikata kapinalta siivet heti aluksi iskemällä oletettuihin kapinan lietsojiin. Tarkoituksena oli kaapata oletetut kapinajohtajat yöllisellä iskulla ja korjata heidät kuulusteluihin ja tarvittaessa vankeuteen. Tähän operaatioon lähetettiin aiemminkin alueella  operoinut Ranger -tiimi ja sen tueksi kaksi ryhmää brittejä. Iskujoukko laskettiin helikopterilla kohteeseen, mutta kohdehenkilö ei ollutkaan paikalla. Liittouman iskuryhmä huomasi olevansa keskellä kaupunkia, ilman asianmukaista tukea ja noutopaikka osoittautui liian kuumaksi helikopterinoudolle.  Iskujoukko päätti turvata alueen noutovalmiiksi ja siitä syntyi taistelu paikallisen kapinaosaston kanssa. Tilanne osoittautui vaikeammaksi, kuin mitä oli aiemmin koettu, sillä kapinallisten joukossa näytti olevan fanaattisia taistelijaryhmiä ja ilmeisesti myös ulkomaisia taistelijoita.

Nopea yöllä suoritettavaksi aiottu operaatio, muuttui epätoivoiseksi puolustustaisteluksi, jossa kysymys oli nyt siitä, selviäisivätkö liittouman sotilaat hengissä aamuun. Paineessa olevat sotilaat suojautuivat rakennuksiin ja koettivat välttää tulikontaktia kapinallisten kanssa. Tuntui vain siltä, että taistelu veti puoleensa yhä lisää kapinasotureita, ja ylivoima kasvoi musertavaksi. Yön taistelujen seurauksena, iskujoukon taisteluvahvuus oli vain noin ryhmän verran sotilaita. Omille teille kadonnut Ranger -tiimi mukana olleen ilmavoimien CCT:n kanssa oli joutunut erilleen muusta joukosta ja kontakti siihen menetettiin – team Cerberus oli MIA.Alamo down the street

Aamu koitti, ja sen aikana panssaroitu QFR lähetettiin iskujoukon rippeiden tueksi ja sitä noutamaan. Odotus vain osoittautui kohtalokkaaksi, ja vaikka britit onnistuivat puolustamaan tilapäisiä asemiaan hyvin, lopulta koko edellisen yön iskujoukosta selvisi vahingoittumattoman tukikohtaan vain tuliryhmän verran miehiä. 

Rangerit olivat edelleen MIA. Operatiivinen johto sai vielä lyhyen kontaktin rangereihin, jonka jälkeen yhteys vaikeni, tiedustelu käynnisti välittömästi etsintäoperaation.


Isku oli katastrofi ja samalla alkusoitto, uudelle käänteelle kampanjassa. Nyt alkaisi kaupunkisota kapinaan nousseessa kaupungissa.

Tässä mainetta saaneen Yorks joukkueen roster operaation lopussa, siitä näkee miten kenellekkin kävi viiden kuukauden komennuksella.


Tarina jatkuu...

4 kommenttia:

 1. Kiitos hienosta kampanjan junailusta!

  VastaaPoista
 2. Catching up on some reading now - great campaign with so many different elements sewn up (of course I recognise a few of these scenarios, but that's just the cherry on top!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. It was indeed good campaing! Actually quite easy to put together, you provided many good scenarios to play, once again thanks!

   Now we've moved to into house to house fighting, with Falluja book.

   Poista