sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Black Powder - Two hills


Sunnuntaina pelasimme pitkästä aikaa Black Powderia 28mm figuilla. Pieni kato oli käynyt kenraalien riveihin, mutta paikalle saapui kuitenkin kaksi komentajaa, Kalle ja Samuli. Lisäksi kentälle saapui kaksi liittolaista Preussi ja Britit, joten homma meni sotaharjoituksena. Tosin tuohon aikaan sellaisiakaan ei juuri pidetty, joten se sitten vain kruunasi epähistoriallisuutta ;-). Mutta emme antaneet sen häiritä, vaan panimme pienen pelin pystyyn. Molemmilla puolilla oli kaksi prikaatia jalkaväkeä ja raskaan ja kevyen ratsuväen yksiköt. Raskaat jäivät reserviin neljännen kierroksen alkuun. Pelin tavoiteena oli ottaa haltuun kaksi tietä reunustavaan kukulan lakea, jolta tien hallinta olisi helppoa.
Preussi ryhmittyi taistelulinjoihin ja hyökkäyskolonniin ja sai aloitteen, sekä hyvät komennot, joiden turvin armeija eteni nopeasti kohti tavoitteena olevia kukkuloita.


Preussi etenee kohti kukkuloita vauhdilla...

Britit muodostivat niin ikään tavoistaan poiketen hyökkäyskolonnia, mutta komento-organisaation hämmennys jätti brittien oikean siiven seisoskelemaan tielle, kun vasemmalla sivustalla ollut prikaati eteni vauhdilla johti edessään olevaa kukkulaa.


Kesken Preussin nopean liikkeen sen oikealla sivustalla edenneet kiväärimiehet joutuivat Brittihusaarien yllätyshyökkäyksen kohteeksi, ja huonostihan siinä kävi.
Brittien jalkaväki voitti kilpajuoksun kukkulalle, ja valmistautui ottamaan Preussin hyökkäyksen vastaan lyijyllä.
Yleistilanne taistelun alkupuolella. Kuvan alaosassa näkyvää husaarien rynnäkköä lukuunottamatta, taistelulinjat eivtä ole vielä kohdanneet. Brittien jalkaväkäen oikeanpuoleinen prikaati on edelleen tiellä, jossa alkoi saada tappioita Preussin tykistön ja muskettien tulesta.
Preussi aloittaa koko taistelun kestäneen hyökkäyksensä Brittin hallussaan pitämälle pienemmälle kukkulalle. Uskomattomalla rohkeudella Landwehr teki toistuvia pistirynnäköitä punatakkien linjaan. Brittien oikealla sivustalla Preussi otti haltuunsa suuremman kukkulan laen ja piti sitä hallussaan tulittaen rinteen alla olevia Brittejä, joilla oli vaikeuksia saada hyökkäys suuremmalle kukkulalle organisoitua.
Lopulta tuli oli liian voimakasta, ja raskaita tappioita ssanut Brittiarmeija joutui oikaisemaan rikkiammutun linjansa vetäytymällä hieman taktisesti. Tällä välin brittien vasemmalla sivustalla olleella kukkulalla Preusssin voimat ehtyivät ja taistelu pienemmästä kukkulasta oli menetetty, mutta landwehr osoitti rohkeutta.
Taistelu oli vähitellen lopuilllaan ja tilanne ei ollut selkeästi kummallakaan. Brittien taisteussa kuluneen prikaatin rippeet pitivät pienempää kukkulaa hallussaan, ja katselivat Preussin vetäytymistä. Toisaalta Preussin liittolaisineen piti hallussaan suurempaa kukkulaa, joten tilanne oli tavoitteiden kannalta tasan. Toisaalta kaksi Brittien itsensä koonnutta prikaatia oli valmiina hyökkäykseen, joten jos taistelu olisi jatkunut vielä, olisi toinenkin kukkula ollut Brittien. Joten taistelu tuomittiin Brittien marginaaliseksi voitoksi.

Pieni peli Black Powderin mittapuulla, vain noin seitsemän - kahdeksan pataljoonaa per puoli, mutta silti hauska ja toimiva peli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti