sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Black Powder - Aspern - Essling 1809

Tonava kampanjamme sai tänään jatkoa, kirjaimellisesti Tonavan rannoilla, kun pelasimme Aspern-Esslingin taistelun. Alkutilanteessa Ranskan armeijan osa oli ylittänyt Tonavan Lobaun saaren kohdalta lähellä Wienin kaupunkia, ja linnoitti asemiaan Aspernin ja Esslingin kylissä suojatakseen lopun Ranskan armeijan joen ylitystä. Tonavan ylitys oli hankalaa keväisten tulvien vuoksi, joten ranskalaiset joukot ylittivät jokea hitaasti tilapäisten ponttoonisiltojen kautta. Itävalta puolestaan sai hyvän mahdollisuuden lyödä vajaalukuinen vihollinen kesken ylityspuuhien,  joten Arkkiherttuan johdolla Itävallan joukot kävivät hyökkäykseen.

Taistelu keskittyi kahden kaupungin, tai pikemmin kylän, Aspernin ja Esslingin ympärille, koska ne muodostivat luonnollisen puolustusaseman ja esteen hyökätä suoraan ylittävien ranskalaisjoukkojen kimppuun joen rannassa. Kylät olisi siis vallatava tavalla tai toisella, jolloin ylitys muodostuisi Ranskalle puolestaan mahdottomaksi. Ongelma kylien valtauksessa vain oli, se että Ranska oli edellisten päivien aikana linnoittanut niitä, vieden niihin joukkoja. Lähtötilanteessa Itävalta aloittaisi hyökkäyksen kahdella rintamalla, Aspernin ympärillä, ja toisaalta Esslingissä.

Ranska oli sijoittanut joukkonsa molempien kylien puoluastukseen, niin että molempia kyliä puolusti suunnilleen armeijakunnan vahvuinen joukko. Voimakkaan raskaan ratsuväen Ranska oli sijoittanut kylien väliselle alueelle reserviin. Samoin Itävallan ratsuväki oli kylien välisellä alueella, aivan kuin peilikuvana vihollisestaan.

Hiller avaa pelin

Itävalta avasi pelin kenraali Hillerin etujoukon hyökkäyksellä Aspernin kylän sivustalla, ja tätä avausta seurasi koko muun Itävallan armeija yleisellä etenemiskäskyllä. Esslingin alueella Itävalta eteni nopeasti kohti suurta viljavarastoa, joka toimi hyvänä maamerkkinä. Aspernissa Itävallan armeija yritti kiertää kylän takaa joen väliselle alueelle suoraan ranskalaisten ylityspaikalle. Ranska vastasi molemmilla sivustoilla kevyen ratsuväen prikaateilla häiriten Itävallan jalkaväen etenemistä. Taistelun ensimmäiset pataljoonien yhteislaukaukset kajahtivat itävaltalaisten musketeista. Ranska vastasi molemmilla sivustoilla siirtämällä prikaatit tukkimaan kiertoa sivustaan, ja kevyt ratsuväki jatkoi häirintäänsä pakottaen Itävallan jalkaväkeä paikka paikoin neliöihin, mikä pysäytti etenemisen.

Hyökkäys kyliin


Koska sivustojen kautta kiertäminen ei onnistunut, Itävalta tuntui turvautuvan suoraan hyökkäykseen kyliä kohti, ja taistelun tässä vaiheessa molemmat kylät joutuivatkin Itävallan jalkakävihyökkäyksen kohteiksi. Hyökkäykset olivat voimakkaita ja aiheuttivat vahinkoa puolustajissa, etenkin Aspernissa, mutta puolustajat pureutuivat sitkeästi asemiinsa. Esslingin massiivinen viljasäilö oli niin vahvasti linnoitettu, että siellä olevat joukot eivät juurikaan kärsineet vahinkoa.

Linja pysähtyy


Taistelu juuttui tässä vaiheessa joksikin aikaa paikalleen, kun toisaalta kieetoliikettä yrittäneet joukot taistelivat viedäkseen suunnitelmaansa eteenpäin, ja toisaalta kaupunkia valtaavat prikaatit kokosivat voimansa aina uusiin hyökkäyksiin.

Vähitellen Ranskan vasemmalla sivustalla Itävalta onnistui kuluttaa Ranskaa edeten vähitellen, mikä avasi kaiken aikaa Ranskan vasenta sivustaa. Oikealla sivustalla puolestaan taistelu juuttui viljasäilön sivustalle, jossa molempien osapuolten jalkaväki kävi sitkeää lähietäisyyden taistelua, tuhoten pataljoonia puolin ja toisin. Tilanne ei toisin muuttunut merkittävästi, joten taistelulinja pysyi kylien kohdalla.

Krenatöörit eteen !

Saadakseen lisää painetta Ranskan puolustajiin, alkoi Itävalta siirtää nyt reservissä olleista ja hurjina taistelijoina tunnettuja krenatöörejä kohti etulinjaa. Marssimatkaa toisin oli sen verran, että ennenkuin vahvat krenatöörit ehtivät taisteluun joutui linjajalkaväki vielä jatkamaan raakaa ja kuluttavaa taistelua. Krenatöörien lähitessä likkeelle, Ranska aktivoi keskikentällä olleen raskaan ratsuväkensä, ja siirsi sitä varovasti kohti kyliä yhdistävää tieharjannetta. Tämä liike puolestaan aktivoi Itävallan raskaan ratsuväen, joka aloitti oman vastaliikkeensä siirtyen myös lähemmäs rintamaa. Nyt myös reservit oli aktivoitu, ja taistelu alkoi saavuttaa täyden momentumin.

Itävallan toistuvat hyökkäykset kyliin alkoivat viimein tuottaa toivottua tulosta, ja Itävalta pääsi valloittamaan osan Aspernin kylää, mutta sinne edenneet joukot ajettiin vastahyökkäyksellä pois. Esslingin viljasäilön viereinen kylän osa, joutui myös Itävallan käsiin, mutta kylän ympärillä olleet ranskalaiset tykkipatterit häätivät valloittajat pois jalkaväen viimeistellessä tulivaikutusta musketeillaan. Kylät alkoivat vaihtaa omistajaa vuoron perään, toisen osapuolen saadessa joukkonsa sinne, ne ajettiin yleensä pois vastahyökkäyksellä tai vahvalla lähietäisyyden tulituksella. Esslingissä krenatöörit pääsivät mukaan taisteluun, ja väkivahvat pataljoonat alkoivat vyöryttää kulunutta Ranskan linjajalkaväkeä, edeten hitaasti viljasäilön sivustalla kohti Tonavaa, työntäen ranskalaisia tieltään.
Ranska vastasi lähettämällä uusia joukkoja Esslingin suunnalle, ja koko viljasäilön sivustan taistelu muuttui sekavaksi lihamyllykssi, jossa taisteltiin joka suuntaan. Molemmat armeijat menettivät vähitellen komentolinjansa, ja jokainen pataljoona taisteli itsenäisesti, kunnes tuhoutui tai päätti vetäytyä taistelusta.

Ratsuväki hyökkää

Toisaaan väijyneet raskaat ratsuväkirykmentit olivat molemmin puolin jollain tavalla varovaisia, sillä niillä kesti aikansa siirtyä linjaan, ja selvitellä itsensä hyökkäyskuntoon. Varsinkin Ranskan Karabinieereilla, tuntui olevan komentoketju pahasti vialla, sillä se kulutti pitkän ajan vain paikallaan, koettaen selvitytyä matkaan. Lopulta taistelulinjan keskustassa, raskaiden ratsuväkiprikaatien hyökkäykset tulivat vuorotellen toisen hyökätessä yksin tai kevysti tuettuna. Molemmin puolinen pienissä paloissa tehty hyökkäily ei käytännössä johtanut ratkaisuun tai toivottuun läpimurtoon, vaan puuroutti ratsuväkitaistelun keskikentälle. Ranskalaisten lievä ylivoima auttoi hieman, sillä ranskalaisilla oli heittää aina uusi tuore raskas rykmentti eteen, kun edellinen kului taistelussa. Mihinkään ratkaisuun edes takaisin sahaava ratsuväkimittelö ei johtanut, mutta oli toki näyttävää katsottavaa väsyneille jalkaväkimiehille ja tykistölle, jonka ohi kiidettiin aina uusiin hyökkäyksiin.


Taistelu hiipuu

Taistelu alkoi hiipua noin seitsemän tuntia alkamisen jälkeen, kun kenraaleille alkoi selvitä, että tilanne ei tästä enää olennaisesti muutu. Itävalta ei onnistunut kiertämään Ranskan kummaltakaan sivustalta kylien taakse joen rantaan. Vain osa Aspernista saatiin Itävallan haltuun, mutta koko Essling säilyi Ranskan otteessa. Itävallan vahvat krenatöörit olivat väsyttäneet itsensä Esslingin sivulla käydyissä taisteluissa, ja vaikka niiden oli  onnistunut vyöryttää Ranskan linjaa, oli vastassa vielä puolitoista prikaatia jalkaväkeä. Esslingin viljasäilö oli lopulta säilynyt ranskalisten käsissä, vaikka Itävalta oli pari kolme kertaa onnistunut sen valtaamaan. Aspernin kiertoyritys oli pysähtynyt, ranskan jalkaväen ja vihdoin aktivoituneuden Karabinieerien suljettua sivustan.

Taistelu oli päättynyt hyvin tyypillisesti ratkaisemattomana, vaikka molemmat osapuolet, varsinkin Ranska, julisti itsensä voittajajaksi, mikä itse asiassa oli jopa hieman perusteltuakin, olihan ylityspaikka edelleen suojattu. Molemmat puolet kärsivät raskaat tappiot taistelussa kylistä.


Itävallan joukot kiertämässä Aspernin sivulle, ennen kuin ne pysäytettiin.
Itävallan raskaat patterit tulittavat Aspernia.
Näkymä Tovanan yli Lobaun saaren suunnalta asperniin.
Tonava kampanjamme lähestyy huipennustaan, sillä Aspern-Esslingin taistelun jalkeen arkkiviholliset kohtasivat vielä toisensa verisessä Wagramin taistelussa heinäkuussa 1809, joka on tarkoitus käydä tulevana heinäkuuna. Nyt Itävalta varustaa ratsuväkeään tulevaan taisteluun.

Ranska puolestaan tarkkuuttaa tykkejään.

Seuraavaksi Wagram!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti